Borderless Image

Marie Kondo och förvaring utanför hemmet

I samband med dokumentären på Netflix har Marie Kondo, och hennes metod för att rensa hemma, KonMari, blivit populärare än någonsin.


Vem är då Marie Kondo?

Hon är en 34-årig tvåbarnsmamma från Japan som redan från 19 års ålder varit konsult inom städning och organisation i hemmet.


Vad går då hennes metod (KonMari) ut på?

Utgångspunkten för KonMari är inte hur användbart något är utan hur mycket glädje det skänker dig.

Här är en sammanfattning av metoden

1) Rensa efter kategorier och inte ett rum i taget
Om du ska rensa kläder så ska du gå igenom alla kläder du har, både de i din vanliga garderob, de som hänger i kädkammaren och de som ligger i en hög i tvättstugan.

2) Kläder är minst jobbigt så börja med det
Rensa bort de kläder som inte gör dig glad, och behåll de andra. Och de kläder du sparar, se till att du har plats hemma för att de ska vara överskådligt. Om du inte har det, kan du skicka dem till oss och variera ibland.

På Beambox förvarar vi mycket kläder, både urvuxna barnkläder i väntan på syskon och säsongsrelaterade kläder är vanliga inskick till oss. Kläder är också lätta att återanvända då många secondhandbutiker tar emot dem och de kan också säljas vidare via flera tjänster.

3) Städa i rätt ordning
Något vi lärt oss på är att det är många saker i våra hem som är förknippade med Nostalgi. Det är alla det där små minnena som gör ett hem, men det är också dem som gör att det lätt blir stökigt. Marie förespråkar att ta alla nostalgisaker allra sist, när du redan gått igenom och rensat de andra kategorierna.

4) Fokusera – att rensa kräver koncentration
Försök att hitta barnvakt, ladda upp med lite snacks och avsätt tid. Och gör det i tystnad så du faktiskt kan ta den energi som krävs för att bedöma vilka saker som gör dig glad och vilka du kan vara utan.

5) Rensa först, organisera sen
Det är först när saker är ur vägen som du kan se till att skapa den ordning och den struktur som du vill ha. Det svåra med att städa är ofta att det helt enkelt är för mycket saker till att börja med. Och om du vill ha dem kvar fast ändå ur vägen hemma hos dig så finns Beambox där för dig.