Borderless Image

Fem smarta tips som gör vårstädningen enklare!

Våren står i för dörren och de flesta har tankarna på skönt väder, kaffedoftande uteserveringar och årets första mjukglass i solen. Trots att endorfinerna sprudlar i vårsolen står du inför ett oundvikligt faktum – vårstädningen. Få saker är lika rofyllda som en nystädad bostad eller organiserad trädgård. Men låt oss vara ärliga, vägen fram till skinande kakel och dammfria lister är allt annat än rolig. Varje storstädning kan dessutom vara en påminnelse om att ytorna krymper och förvaringslådorna blir allt fler. Tyvärr kan vi inte trolla bort dina städbehov men vi bjuder gärna på fem supertips som gör vårstädningen smidig, enkel och betydligt trevligare. Redo?


1. Planera och organisera städningen

Det är inte så avancerat som det låter. Genom att planera och organisera vårstädningen blir den enklar att genomföra samtidigt som du ser framstegen. Gör gärna en lista (eller flera), bocka av färdiga uppgifter och njut av tillfredsställen efteråt. Exempel på effektiva listor är:

 • Rum för rum. Du jobbar dig helt enkelt igenom bostadens rum i tur och ordning. När ett rum är färdigt bockas det av på listan. Enkelt och motivationshöjande eftersom du inte städar hela bostaden på en gång.

 • Uppgift för uppgift. Vissa föredrar att sortera och plocka i ordning innan de dammsuger och torkar golven. Hör du till uppgiftsstädarna kan du med fördel göra en lista där du betar av uppgifterna en i taget.

 • Dag för dag. Äger du ett stort hus eller har en stor trädgård kan det vara klokt att dela upp städningen. Då hinner du även vila upp dig och få ny energi mellan varven. Kanske kan du dela upp hela städprojektet på två helger? Kombinera med rumslistan och du har ett vinnande koncept.

Fördelarna med listor är många men framför allt minskar du den största boven, stressen. Här kan du även hitta ett blogginlägg på hur man frigör utrymme.


2. Rensa bort onödiga prylar

I dagens konsumtionssamhälle behöver vi allt större ytor. Då talar vi inte om boytor utan snarare förvaringsutrymmen. Det behöver nödvändigtvis inte vara negativt att ha många ägodelar, förutsatt att du använder dina ytor smart eller ordnar med magasinering. Vårstädningen är ett perfekt tillfälle att rensa ut sådant som du inte behöver för att skapa extra utrymme. Ett bra tips är att börja med garderoberna. Där gömmer sig ofta slitna kläder som aldrig används. Många använder sig av principen att kläder som inte har använts under det senaste året kastas eller skänks bort. Andra typiska rensningsobjekt som ofta glöms bort är:

 • Möbler och porslin
 • Hygienartiklar och sminkprodukter
 • Barnkläder och leksaker
 • Trädgårdsredskap och verktyg

Organisera gärna det du rensar ut i tre högar: en för saker som du vill spara, en för det som du vill kasta och en för sådant som du är osäker på. Den sistnämnda går du igenom när allt annat är färdigt. Glöm inte heller att gå igenom gamla förvaringslådor, kanske behöver du hyra förråd?


3. Ta hjälp av redskap och resurser

Ansträng dig inte mer än du behöver. Vårstädning är ett bra skäl till att unna sig ny teknologi. Robotdammsugare och robotgräsklippare gör arbetet betydligt enklare och dessutom har du glädje av dina tekniska betjänter vid mer än ett tillfälle. Låt robotarna göra jobbet medan du gör något roligare. Glöm inte heller att RUT-tjänster är tillgängliga och dessutom avdragsgilla. Det betyder att du kan köpa in hushållsnära tjänster till en betydligt lägre kostnad. Avdraget gäller det mesta som hör vårstädningen till, bland annat:

 • Dammsugning, tvättning och fönsterputsning.
 • Flytt av förvaringslådor om du ska hyra förråd genom t.ex. self storage.
 • Städning av utrymmen som kylskåp, frys och andra förvaringsutrymmen.
 • Flytt- och inflyttningsstädning.
 • Trädgårdsarbeten som exempelvis gräsklippning, ogräsrensning och gödning.

Lösningen är perfekt om du inte kan eller vill göra vårstädningen själv. I dagsläget gäller avdraget upp till 50 000 kronor per person.


4. Sätt upp delmål och belöna dig själv

De flesta tycker inte att vårstädning är någon höjdare, särskilt som det nästan är lika energikrävande som ett träningspass. Även om du hör till individerna som gillar städning undkommer du inte rinnande svett. Däremot är motivation en fråga om psykologi, vilket i sin tur innebär att det finns många knep för att hålla humöret uppe. Ett klassiskt motivationstrick är delmål och belöning. Minns du listorna som nämndes i vårt första tips? Använder du rum för rum-metoden kan varje avklarad yta vara ett delmål. Belöna dig själv och gör något roligt när du är färdig. Enligt forskaren Per Carlbring är det mycket effektivt för att mota prokrastinering, eller uppskjutarbeteende som det också kallas. Tänk även på alla dolda fördelar som städningen ger. Du aktiverar kroppen och hjärnan och kommer dessutom slippa vårstädning under de kommande 364 dagarna.


5. Ordna säker förvaring genom magasinering

Efter en rejäl rensning har du garanterat fler ytor att förvara dina saker på. Under vårstädningen har du även ett ypperligt tillfälle att organisera och ordna en smartare förvaring. Passa på att märka lådor och hyllor med etiketter. Då slipper du leta febrilt efter prylar som sällan används. Glöm inte att damma av varje föremål med en fuktig trasa innan du packar ner det. Sedan kommer vi till ett oundvikligt faktum, allt som ska sparas men som du inte har plats för. Det kan handla om möbler av sentimentalt värde eller förvaringsbehov under en flytt. Oavsett vilket syftet är, är magasinering eller self storage sannolikt den smidigaste och billigaste lösningen. Med Beambox behöver du inte ens lämna huset. Vi hämtar, organiseringar och förvarar åt dig utifrån dina behov och önskemål. Hos oss betalar du enbart för den tid och yta som du behöver.

Lycka till med vårstädningen!Så här fungerar Beambox

Vi hämtar

Lådor och saker vid din dörr.

Vi fotograferar

Så du alltid vet vad du har i förvaring hos oss.

Vi förvarar

Dina saker på vårt lager i Norsborg.

Du beställer hem

Dina saker när du vill använda dem igen.