Borderless Image

Compact living - Maximera ditt boende

Compact living handlar om att använda varje kvadratmeter så mycket det bara går. Tanken är att skapa utrymme där du inte ens trodde att det var möjligt. Det blir både praktiskt och snyggt samtidigt som förvaringen blir med effektiv. I den här texten kommer vi att tipsa om hur du kan inreda på ett sätt som ger dig en hög livskvalitet trots att du kanske har så stor boyta.

Med compact living kan du inreda snyggt och smart på samma gång. Det gäller att planera sin inredning väl och att nyttja höjden i rummet på bästa sätt. Försök hitta möbler som kan fylla flera funktioner. En säng kan till exempel fungera som en soffa på dagtid om du använder kuddar som ryggstöd. Platsbyggda förvaringslösningar är i regel de mest praktiska och rationella.

I takt med att bostadspriserna och bostadsbristen ökar dyker det upp allt fler produkter på marknaden som riktar sig till kunder som är intresserade av compact living. Därför finns det ganska mycket att välja bland när det gäller smarta förvaringslösningar och möbler som kan fylla flera funktioner. En tydlig trend är de smarta möblerna som har någon form av inbyggd elektronik. Större möbelvaruhus säljer till exempel sängbord som laddar upp din mobiltelefon när du lägger den på bordet.

Här nedanför kommer vi dela med oss av 10 bra och konkreta tips på hur du kan ordna compact living i ditt hem.


Compact living - 10 praktiska tips

1. Använd hela höjden

Boyta räknas i kvadratmeter men när det gäller compact living gäller det snarare att tänka kubikmeter. Ett exempel är en loftsäng som kan frigöra mycket golvyta. Utrymmet under sängen kan du använda som skrivbordshörna. Du kan också använda dig av höjden i bostaden när det kommer till förvaring, väggdekorationer och hyllor.

2. Inred med ljusa färger

Att inreda med ljusa färger är ett bra knep för att få ett rum att se större ut. Kombinera gärna ljusa väggar, golv och tak med färgglada inredningsdetaljer, så undviker du att de ljusa färgerna ger ett stelt intryck.

3. Använd smarta möbler

Du behöver inte ha färre möbler bara för att du bor på en liten yta. Istället gäller det att inreda med möbler som kan ha flera funktioner. Några exempel på multifunktionella möbler är bäddsoffor, sängskåp, dagbäddar, matbord med iläggsskivor och slagbord.

Försök att göra dig av med stora möbler och ersätt dem med mindre, smartare varianter. Du kan till exempel göra dig av med stolarna runt köksbordet och istället använda pallar som kan staplas på varandra och ställas undan när de inte används. Ett alternativ till en fåtölj är en hängstol - den tar inte upp någon golvyta alls.

Ett större soffbord kan ersättas av två lite mindre bord, gärna satsbord, vilket ger dig en mer flexibel lösning. Du kan till exempel ställa det ena bordet under det andra när du behöver mer golvyta.

4. Förvaring under möbler

Kom ihåg att du kan använda ytan under dina möbler som förvaringsyta. Under en säng eller soffa går det alldeles utmärkt att förvara handdukar, sängkläder och kläder som inte används så ofta, till exempel vinterjackor. Det finns särskilda förvaringslådor som är designade för att enkelt gå att rulla in under soffor och sängar.

5. Använd trappans undersida för förvaring

Försöker du uppnå idealen som är förknippade med compact living så gäller det att utnyttja alla utrymmen i ditt boende. Dödutrymmet under trappan kan vara en utmärkt plats för förvaring. Du kan antingen bygga ett hyllsystem eller en sluten förvaring i utrymmet.

6. Platsbyggd förvaring i hallen

Hallen kan vara svår att inreda, särskilt om den är trång. Du vill förmodligen få plats med både ytterkläder och skor i hallen. Överväg gärna en platsbyggd lösning för att optimera förvaringsmöjligheterna. En hylla som byggs in i väggen kan vara ett bra alternativ.

7. Nyttja väggarna i sovrummet

Sovrummet ska vara en harmonisk och avkopplande plats. Därför är det bästa att eftersträva så mycket dold förvaring som möjligt i just sovrummet. Låt få saker stå framme och arbeta gärna med platsbyggda lösningar. Du kanske kan nyttja delar av eller en hel vägg för att rymma det du behöver.

8. Vikbara bord

Om du är trångbodd är ett fällbart bord som du kan vika upp när det inte ska användas en smart lösning. I uppfällt läge blir bordet till ett skåp som tar väldigt lite plats och där du till exempel kan förvara bestick och glas mellan måltiderna. I ett litet kök kan ett sådant här bord både bidra med och frigöra yta.

9. Bra belysning

För att belysningen ska bidra till känslan av rymd är det viktigt att jobba med många, lite mindre ljuspunkter. Undvik de större, hängande armaturerna och satsa hellre på spotlights.

10. Krokar

Genom att sätta upp krokar på insidan av garderobsdörren, badrumsdörren eller på väggen vinner du mycket förvaring. Häng till exempel upp accessoarer på insidan av garderobsdörren och handdukar på badrumsdörren.


Prova Beambox

Om du har provat compact living men ändå inte lyckas förvara alla dina saker i hemmet kan Beambox vara något för dig. Med Beambox är det enkelt och smidigt att förvara sina saker utanför hemmet. Du packar själv ner det som ska förvaras i lådor och sedan hämtar Beambox dina saker. Beambox organiserar och fotograferar dina föremål som förvaras i säkra magasin.

Du kan när som helst logga in på din privata sida på webben och se vilka saker du förvarar hos Beambox. Om du behöver något beställer du enkelt hem det igen.

Enklare och smidigare än så kan det knappast bli!

19 kr/mån

Beambox BAS

Har du redan packade saker? Ska du förvara tillfälligt vid flytt eller renovering, eller har du saker du vet ska stå i förvaring under lång tid? Då passar BAS dig.


Beambox FLEX

Behöver du utrymme hemma och har saker som tar plats men som du ändå vill använda ibland? Då är FLEX för dig.


BAS FLEX
Vad vill du förvara?
Har du packade lådor?
Vill du låna lådor av beambox?
Har du lite större saker såsom skidor, barnvagnar eller resväskor?
Vi hämtar sakerna hemma hos dig
Upphämtning av packade lådor hemma hos dig på valfritt datum
Du har full koll på dina saker
Foto av lådorna på ditt konto
Foto av varje sak i lådorna på ditt konto
Säker förvaring
Förvaring i övervakade, uppvärmda lokaler
När du behöver något kör vi hem det till dig
Antal gratis hemkörningar av saker 1 12
Hemkörning av hela lådor
Hemkörning av enstaka saker från en låda
BAS FLEX
Vad vill du förvara?
Har du packade lådor?
Vill du låna lådor av beambox?
Har du lite större saker såsom skidor, barnvagnar eller resväskor?
Vi hämtar sakerna hemma hos dig
Upphämtning av packade lådor hemma hos dig på valfritt datum
Du har full koll på dina saker
Foto av lådorna på ditt konto
Foto av varje sak i lådorna på ditt konto
Säker förvaring
Förvaring i övervakade, uppvärmda lokaler
När du behöver något kör vi hem det till dig
Antal gratis hemkörningar av saker 1 12
Hemkörning av hela lådor
Hemkörning av enstaka saker från en låda