Borderless Image

Att tänka på vid flytt – tips och råd

Ska du flytta? Då finns det några saker som du inte bör glömma. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av våra bästa och konkreta tips för att flytten ska gå så smidigt som möjligt.

Slänga och rensa

Börja i god tid med att slänga och rensa. Det tar betydligt längre tid än de flesta tror. Det är lätt att samla på sig saker, särskilt om du har bott länge i en bostad. Ju mer du kan slänga, skänka eller sälja desto lättare kommer flytten att gå, så ägna gärna lite tid åt att gå igenom saker och fundera på om du verkligen behöver dem i ditt nya hem. Att flytta är ett utmärkt tillfälle för dig att göra dig av med saker som du inte behöver.

Sortering och packning

Att sortera upp sina saker och packa ner dem i lådor tar också mycket tid. Om du anlitar en flyttfirma kan du låta dem ta hand om packningen av dina saker. Det är lite dyrare men har många fördelar, till exempel så sparar du mycket tid och kan känna dig helt säker på att sakerna ligger väl skyddade under transporten. Flyttkartonger att packa i kan du köpa i välsorterade, större varuhus. Ett billigare alternativ är att fråga i din lokala mataffär om du kan få eller köpa tomma banankartonger.

Numrera alla kartongerna och gör en lista över vad varje kartong innehåller och till vilket rum i det nya boendet som flyttlådan ska. Tack vare listan kan du hålla ordning på innehållet i kartongerna och i vilket rum i det nya boendet lådan ska ställas. Märk även själva kartongerna med nummer, innehåll och rum. Skriv stort och tydligt på alla sidor. Det underlättar både för dem som ska bära kartongerna och när kartongerna ska packas upp.

Packa värdesaker i en separat väska som du själv tar ansvar för. Det sista du vill är att värdesaker försvinner i flytten.

Verktygslådan bör vara det sista du packar ner i din gamla bostad och det första du packar upp i bostaden du flyttar till. Du kommer behöva den in i det sista när du flyttar och du kommer behöva mer eller mindre omgående när du har fått in flyttlasset i ditt nya boende.

Städhjälp

Städning är både tidskrävande och fysiskt ansträngande. Har du råd bör du absolut överväga att beställa flyttstäd. Det kostar inte särskilt mycket per kvadratmeter och du sparar massor av tid. Dessutom kan du vara säker att städningen blir ordentligt gjord och blir det klagomål på städningen är det städföretaget som ansvarar för att komplettera städningen. Kom ihåg att du har rätt att nyttja RUT-avdrag för flyttstäd.

Praktiska saker som många missar

Hemförsäkring. Glöm inte att teckna en hemförsäkring för ditt nya boende. Om du drabbas av inbrott, brand eller något annat som gör att du förlorar din egendom eller ditt hem, är det viktigt att du har en hemförsäkring, annars får du ingen ersättning.

Adressanmälan. Ändra din adress. När du flyttar är du enligt lag skyldig att anmäla din nya adress till Skatteverket. Det kallas för flyttanmälan och är helt kostnadsfritt. Skatteverket informerar i sin tur andra myndigheter om din nya adress.

Eftersändning av post. Om du vill beställa eftersändning av din post kontaktar du Adressändring AB. Då kommer den post som skickas till din gamla bostadsadress att komma till din nya adress istället.

Telefon- och internetabonnemang. Undersök de olika alternativen när det gäller telefon- och internetabonnemang. Välj utifrån behov och plånbok.

Teckna elavtal. Glöm inte att teckna ett elavtal för ditt nya boende. Du väljer själv vilket elhandelsbolag du ska köpa elen från och vilken typ av abonnemang du vill ha.

Smarta knep

När du ska packa ner porslin kan du lägga engångstallrikar i papp mellan varje tallrik. Det är mycket smidigare (dock inte lika miljövänligt) och går snabbare än att använda tidningspapper för att skydda porslinet. Glas kan du klä in i rena strumpor.

Fotografera de kontakter som sladdarna till ditt hemmabio-system sitter i. Du kan sedan använda bilden som en karta över sladdarna när du ska koppla in systemet igen.

Om dina möbler skapat spår i heltäckningsmattan kan du lägga isbitar på märkena. När isbitarna har smält och fibrerna är blöta lyfter du upp dem med ett mynt eller en sked.

Använd dig av Beambox

Beambox är en användarvänlig tjänst för dig som har behov av smart magasinering. Så här fungerar Beambox:

• Du väljer vilka ägodelar du vill magasinera • Du packar själv ner dina saker i lådor • Beambox hämtar lådorna • Beambox fotograferar och organiserar dina föremål • Beambox förvarar lådorna på ett tryggt sätt i säkra förråd • Du kan logga in på din privata sida och se vad du förvarar • Du kan alltid beställa hem de saker som du behöver

Beambox är den bekväma lösningen för dig som letar efter en smart magasinering. Om du vill förvara riktigt stora saker som barnvagnar eller cyklar går även det bra.

När du ska flytta kan du börja med att lämna en del saker till Beambox. Du får dem levererade till din nya adress när du så önskar. Det här är ett smidigt sätt att lätta lite på det tunga flyttlasset. Välj Beambox Bas om du är mellan två boenden.

19 kr/mån

Beambox BAS

Har du redan packade saker? Ska du förvara tillfälligt vid flytt eller renovering, eller har du saker du vet ska stå i förvaring under lång tid? Då passar BAS dig.


Beambox FLEX

Behöver du utrymme hemma och har saker som tar plats men som du ändå vill använda ibland? Då är FLEX för dig.


BAS FLEX
Vad vill du förvara?
Har du packade lådor?
Vill du låna lådor av beambox?
Har du lite större saker såsom skidor, barnvagnar eller resväskor?
Vi hämtar sakerna hemma hos dig
Upphämtning av packade lådor hemma hos dig på valfritt datum
Du har full koll på dina saker
Foto av lådorna på ditt konto
Foto av varje sak i lådorna på ditt konto
Säker förvaring
Förvaring i övervakade, uppvärmda lokaler
När du behöver något kör vi hem det till dig
Antal gratis hemkörningar av saker 1 12
Hemkörning av hela lådor
Hemkörning av enstaka saker från en låda
BAS FLEX
Vad vill du förvara?
Har du packade lådor?
Vill du låna lådor av beambox?
Har du lite större saker såsom skidor, barnvagnar eller resväskor?
Vi hämtar sakerna hemma hos dig
Upphämtning av packade lådor hemma hos dig på valfritt datum
Du har full koll på dina saker
Foto av lådorna på ditt konto
Foto av varje sak i lådorna på ditt konto
Säker förvaring
Förvaring i övervakade, uppvärmda lokaler
När du behöver något kör vi hem det till dig
Antal gratis hemkörningar av saker 1 12
Hemkörning av hela lådor
Hemkörning av enstaka saker från en låda